• Car Blogger - SEO Specialist
  • Software Engineer
Hibrit Turbo Nedir? Gerekli Midir? 1.3 Dizel Astra H Seviye Atladı!
Hibrit Turbo Nedir? Gerekli Midir? 1.3 Dizel Astra H Seviye Atladı!
Otomobil

Hibrit Turbo Nedir? Gerekli Midir? 1.3 Dizel Astra H Seviye Atladı!

Yayın Tarihi: 23-Oct-2024

Otomobillere olan tutkum, hayatımın bir vazgeçilmezidir. Bütçem yettiği kadar da uzun süredir modifiye konusuna da zaman ayırıyorum. 2024 Mayıs ayında kavuştuğum halk tabiriyle doblo motorlu Astra'yı güçlendirme fikrimi hayata geçirdim. Hibrit turbo'nun artılarını, eksilerini ve merak edilen konuları bu yazımda bir araya topladım. Hadi yazının detaylarına geçelim.

Hibrit Turbo Nedir?

Hibrit turbo'nun hibriti elektrikle alakası olmayıp kastedilen nokta standart bir turbonun iç bileşenlerinin geliştirilerek güçlendirilmesini ifade ediyor. Turbo pallerinin (emme-egzoz) değiştirilerek güncellemesini içeren bu işlemde aslında iki farklı turbodan yeni bir turbo elde edilmesi sağlanıyor. 


Hibrit turbo ile alt devirleriniz daha erken gelmeye başlar. 

Turbo basıncının ayarlanması sonrası ciddi güç artışı yaşarsınız.

Ekonomik kullanımda yakıtınız düşebilir.

Performans istiyorsanız ciddi güç artışı yaşarsınız.

Opel Astra H Sedan 1.3 CDTi

Günümüzde dizel araç kullanmak pek mantıklı olmasa da düşük hacimli dizel ve sedan araçlar benim gibi aile babaları için mantıklı olabiliyor. 2024 yılı şartlarında dizel Astra H'ın yürütme maliyeti makul fiyatlarda olabiliyor. Fakat Astra h standart haliyle hem kasa olarak çok ağır hemde motor hacminin düşük olmasıyla (1.3 turbo dizel 90 ps) şehir içinde kullanımı pek sevimli olmuyor. Hatta şuan alacağınız çoğu dizel Astra H'ın geç turbo dolması ve kalkışta çok hantal davranması gibi sorun olacaktır. Benim aracımda da bu sorun vardı. Vee bunun ilacı hibrit turbo oldu.

Aracıma Hibrit Turbo Uygulaması ve Maliyeti

Fiat'ın 2003 yılında ürettiği 1.3 litrelik multijet motor, Astra H modeline euro 4 versiyonlu haliyle dahil oldu. Bu motoru birçok kesim küçümsese de başta Fiat olmak üzere Opel, Chevrolet, Suzuki, Jeep, Lancia, Alfa Romeo, Tata gibi birçok markada kullanıldı. Günümüzde de hala kullanılıyor.

Multijet  için özellikle temel bilgi verdim. Çünkü alt yapısı çok sağlam bir motor. Hacmine aldanmamanızı tavsiye ederim. 

Şimdi gelelim bizim Astra'daki işlemlere. Mekanik işlemler için Mario Garaj'ı tercih ettim. Eyüp ustam 1.3 multijet motorda Türkiye'nin en iyilerinden birisidir. Mevcut turbomuz sökülerek hibrit turbo işlemine tabi tutuldu. Mevcut dizel partikül filtresi sökülerek downpipe takıldı. Ardından MSChipTuning Melih Kulakçı kardeşim devreye girdi ve güzel bir yazılımla önceki halinden eser kalmadı. Şöyle açıklayayım. Standart haliyle turbom çok geç doluyordu. 2.500 devire kadar hiç turbo yoktu. İşlemlerden sonra 1000 devirden itibaren araç direkt yürümeye başladı. Astra H için çok iyi bir adım. Güçte istediğim için 3000'den sonra turbo full boost olup 5200 devire kadar dolu dolu çeviriyor. Küçük hacimli dizel bir motor için oldukça keyifli sürüş ortaya çıktı. 

Uygulamanın Sonuçları

Fabrikasyon Verileri - Uygulama Sonrası Verileri

0-100 km/s hızlanması 13.7 saniye - 8 saniye

Maksimum hız: 172 km/s - 238 km/s

0-160 km/s hızlanması: 52.9 saniye - 36 saniye

80-120 km/s hızlanması: 11.3 saniye - 6.3 saniye

100-200 km/s hızlanması: Nan - 28 saniye

*Fabrika verilerini buradan aldım.

Astra'nın derdine derman bulan sevgili ustam Eyüp YavuzTürk (Mario Garaj) ve mapper'ım Melih Kulakçı (MSChipTuning) kardeşime teşekkürlerimi bir borç bilirim.

Yorumlar

Yorum Yapabilirsin