Yazılımlı Opel Insignia 1.6 CDTi A2 Alınır Mı?
Kullandığım otomobillerle edindiğim tecrübeleri paylaşmaya devam ediyorum. Bu sefer 2015 model Opel Insignia 1.6 dizel Cosmo donanımlı aracımla 15 bin km üzerinde edindiğim deneyimlerimi paylaşacağım.
A2 olarak geçen makyajlı Insignia ile tanışmam 60 bin km'nin sonlarında oldu ve 80 bin km üstündeyken satmıştım. D segmentinin en dinamik araçlarından birisi olan Insignia'nın hem yakıt ekonomisi hemde performansı eksik etmediği diyebileceğimiz en mantıklı seçeneği A2 kasa 1.6 CDTi seçeneği olmuştur. En ciddi rakibi Passat'tan daha uyguna satılması. Ağır kasasına rağmen uygun yakıt tüketimi ve üstün yol dinamikleriyle Cosmo paketli Insignia'yı tercih ettim.
1 yıla yakın süreçte 15 bin km civarı tecrübelerim sonucunda 1.6 dizel Insignia'nın artılarını ve eksilerini tek tek belirteceğim:
Artıları:
Üstün yol dinamiği: Sahip olduğum araçta 18 inçlik jantlar ve 235 tabanlı Hankook lastikler vardı. Yol tutuş performansı bu aracın gerçekten abartıldığı kadar iyi. Dinamikleri gerçekten yüksek. O dev cüsseyi virajdan ata ata sürmek, burayı da dönemez dediğim yerlerde "hadi oradan" dercesine çizgisini bozmadan dönmesi beni cezbetmişti. Satalı biraz zaman geçse de en çok keyif aldığım nokta performansıydı.
Verimli motor: 1.7 tona yakın cüssesi ve 136 ps'lik motoruyla bu araçla İstanbul gibi bir yerde 7 litre civarında gezebiliyordum. Uzun yolda ise 4,8 - 5,2 arası tüketimi vardı.
Kontrol edilebilirlik: Insignia gerçekten uzun ve büyük bir araç. Fakat buna rağmen şehir içinde rahatlıkla istediğim yere girip çıkabiliyordum.
Tasarım: Sanırım, beni kendisine en çok çeken noktası tasarımı oldu. D segmentinde coupe sedan formunun en iyi harmanlandığı araçlardan birisi rahatlıkla diyebilirim.
Yazılım ve kaderi değişen motor: Insignia üzerinde yer alan 1.6 dizel motor gerçekten verimli bir ünite. Sadece yakıt verimliliği değil turbo basıncının açılmasıyla güç anlamında da mutlu ediyor. Opel ve chip tuning denince akla gelen ilk marka olan 2cr firmasının Maslak şubesinde aracı yazdırmadan önce performansı gerçekten yetersizdi. Sürüşü de ciddi anlamda törpülüyordu. Yazılım sonrası 174 ps 402 nm tork gibi belirgin güç artışından sonra kalkışlar, ara hızlanmalar, top speed hepsi iyileşti. Doğru ellerde bu aracın performans anlamında tek ilacı kesinlikle yazılım.
Eksileri:
Stock motor: Az önce belirttiğim üzere stock motorla 1.6 dizel Insignia gerçekten yetersiz kalıyor. Fakat bunu yazılımla aşmıştım.
Yalıtım: Üst hızlara çıkmaya başlayınca Insignia'nın yalıtımdaki zayıflığı ortaya çıkıyor. Açıkçası bu konuda bir passat değil.
Konfor: Insignia kesinlikle konforlu bir araç değil. Yol dinamiklerinin üstün olması maalesef konforu zedeliyor.
Arka çamurluklara dikkat: Bu aracın kullanımında arka çamurlukları park esnasında sürtmemeye dikkat edin. Çoğu Insignia da çamurlukların zedelendiğini görebilirsiniz.
Elektronik arızalar: Ara ara gereksiz elektronik uyarılar verebilir. Mesela alarm kendiliğinden ötebiliyor. Bunu çok yaşadım. Akü değiştim yine de ara ara alarm ortalığı yıkıyordu.
Sonuç olarak artıları yüksek olan bir araç. Bugün olsa yine alırım. Hatta en donanımlısını alırım. ADAS donanımlı, ısıtmalı koltuklu, sunrooflu kombinasyonu tadından yenmez. Birde OPC paket olursa bal kaymak olur.
Yeni araç deneyimlerinde görüşmek üzere keyifli sürüşler...
Yorumlar